Artikler

Kropspositivisme

Elsk din krop!

Det er det primære budskab indenfor den nye bevægelse for kropspositivisme.

En undersøgelse viste i 2008 at 26% af kvinderne mellem 18 og 39 år undlod at tage på stranden, fordi de var flove over deres krop.

Hvad gør man, når man ikke kan leve op til de kropsidealer, der er? Når man føler sig mobbet eller udskammet, fordi man ser ud, som man gør?

Naturister har længe talt om kropstolerance. Men budskabet er egentlig det samme som i kropspositivisme: At man skal elske den krop man er givet, uanset hvordan den ser ud, og naturligvis også understøtte andre i at elske den krop vores medmennesker er givet.

Den nye bevægelses kropsaktivister bruger ofte nøgenhed eller semi-nøgenhed som værktøj i deres kampagne.

Dette ud fra en idé om, at vi som mennesker skal eksponeres for naturlige kroppe – i modsætning til retoucherede billeder i medierne og på sociale medier – for at vi kan se hvad normalen i virkeligheden er. En normal der afviger væsentligt fra det ideal man præsenteres for i medierne og på sociale medier, og som er meget mere bredtfavnende. Både når der ses på alder, vægt, højde, farve, appelsinhud mv.

Denne eksponering for “naturlige” kroppe giver os et mere realistisk kropsbillede at sammenligne egen krop med, og dermed vil vi opleve, at vores egen krop er tættere på “normalen” og mange vil derfor få et mere positivt forhold til deres krop.

En undersøgelse fra 2019 viste, at kun 43% af børnene i udskolingen går i bad efter idræt, enten hver gang eller næsten hver gang. Det betyder at allerede som børn oplever mange ikke at blive eksponeret for “naturlige” kroppe, da de aldrig ser andre nøgne mennesker. De ser kun de udvalgte, og nogen gange retoucherede, kroppe i medierne, på de sociale medier eller pornografien på internettet.

Det vil selvfølgelig give børnene et skævt billede af hvordan en “normal” krop ser ud. Og da de fleste nok vil opleve, at deres egen krop ikke ligner denne “normal”, så kan det ikke overraske, at så mange unge har det svært med deres egen krop.

Det er derfor vigtigt, at børn – og voksne – eksponeres for naturlige kroppe. Altså mange forskellige slags kropstyper, og gerne med og uden diverse ar og defekter. Kun således kan urealistiske kropsidealer nedbrydes og mennesker sættes fri til at føle sig tilfredse med sin krop.

Nedenfor finder du links til eksterne artikler om kropspositivisme:

Danske Naturister i nyt samarbejde

Den 1. april 2022 trådt en ny samarbejdsaftale i kraft mellem Danske Naturister og Rødhus Klit Camping.

Det er den anden samarbejdsaftale Danske Naturister har indgået med en konventionel tekstil-campingplads, der har mod på at åbne et område af campingpladsen for naturister.

Det er opløftende at se at konventionelle campingpladser ser en forretningsmulighed i at åbne op for naturister. Tranum Klit Camping, der var den første campingplads til at indgå en aftale, kan her i år 4 melde om udsolgt af fastliggerpladser og i påsken er også gæstepladserne udsolgt.

Rødhus Klit Camping starter op med kun 7 naturistpladser, men er åben overfor at udvide området, hvis belægningen bliver tilfredsstillende.

Samarbejdsaftalen betyder, at medlemmer af Danske Naturister får 20% rabat på plads- og overnatningsgebyret ved overnatning på naturistområdet.

Du kan læse mere om Rødhus Klit Campings nye naturistområde her.

Naturismens idé

Naturisme er at være sig selv og leve i harmoni med naturen. Naturisme giver en følelse af at være fri, uden at være pålagt at skulle bære tøj, der giver livet en følelse af at være begrænset, ude af stand til at trække vejret frit. Naturisme lægger vægt på den enkeltes selvværd og respekten for andre, som de er. Naturisme ser mennesket som en helhed. Kroppen er det naturlige udtryk for hver enkelt menneskes unikke fysiske personlighed. Naturisme er et opgør med brugen af kroppen som en seksuel genstand, der kan tildækkes, afsløres eller formes for at udstråle seksuelle budskaber. På godt dansk: Når andre mennesker går rundt i shorts, bikini eller lignende og nyder det gode vejr, gør naturister det samme – naturisterne smider blot de sidste få kvadratcentimeter stof. Det er måske ikke nemt de første gange, men efter nogle gange er det en dejlig befriende følelse at færdes nøgen i naturen. Efter et stykke tid er det med til at øge ens selvrespekt og tolerance for andre mennesker.

Den måde man her opfatter naturismen går også videre til den grundlæggende opfattelse af naturen, af vores oprindelse, hvor mennesker ikke var tvunget af det omkringliggende miljø til at dække deres nøgenhed. Nøgenhed fjerner nemlig mange af de sociale statussymboler og rangklasser, idet man i naturismens grundmiljø alle er lige, der er ingen grænser der bremser dig, men man er fuldstændig fri til at kunne vise hvem man egentlig er. Et niveau for alle med samme betingelser, at være fri uden barrierer.

Hvorfor være nøgen?

Mange naturister har oplevet at blive spurgt om, hvorfor de så gerne vil være nøgne? Men man burde nok vende spørgsmålet om; hvorfor IKKE være nøgen? Vi bliver trods alt ikke født med tøj på, så det mest naturlige må være nøgenheden.

Indrømmet – tøj kan have sine fordele! Især her i det kolde nord, hvor klimaet ikke altid er lige behageligt at færdes nøgen i. Men når vejret ikke er imod os, hvorfor så pakke sig ind i tøj?

Badetøj

Hvorfor tage tøj på for at gå i vandet, f.eks. i svømmehallen eller ved stranden? Tager du måske badetøj på når du går i bad? Badetøjet hverken varmer eller beskytter mod vandet. Det bliver vådt og klamt straks man kommer op af vandet, og så det varmer stadig ikke – tværtimod, hvilket alle vinterbadere vist kan bevidne. Hvis badetøjet er for klodset, som f.eks. store badeshorts, så virker det faktisk hæmmende på din svømmeevne pga. den stærkt forøgede friktion i vandet.

At bade uden tøj giver også en særlig fornemmelse, da man mærker vandet omkring kroppen på en ny måde; mere omsluttende og fri. En fornemmelse de fleste har lyst til at prøve igen, hvis de først har prøvet at bade uden tøj.

De hvide striber

Alle kender det vist? Tøj der smitter af på kroppen. Når man har været ude i solen og man kommer ind og af tøjet, så er der et hvidt aftryk på kroppen efter tøjet. Man er (u)frivilligt blevet forvandlet fra menneske til zebra. Lad os blot være ærlige, det ser altså ikke særlig smart ud med de hvide striber efter sommertøjet. Der er kun 3 måder at undgå de hvide striber på: 1) ikke at opholde sig i solen overhovedet 2) dække hele kroppen til, også arme, ben og hoved eller 3) at lade være med at tage det overflødige badetøj/bikini på.

Flere argumenter mod stofmisbrug følger…

Hvad er naturisme for mig?

Naturisme er for mig friheden til at være den jeg er, uden at skulle tænke på, om jeg nu går klædt i det rigtige tøj. Friheden til at opleve naturen uden en barriere af tekstiler, at føle og mærke vinden, vandet, sandet og græsset over hele kroppen.

Jeg tror, at naturisme er med til at give folk et mere naturligt og afslappet forhold til deres krop. Mange kæmper en kamp med at dække deres krop til, fordi den ikke lever op til tidens uopnåelige skønhedsidealer, og de kan derfor gå rundt et helt liv og være led og ked af deres krop. Dette synes jeg er dybt tragisk! Vi må lære at se på vores krop, og acceptere den med de “fejl” den måtte have. Hvis vi i stedet blot forsøger at skjule os, så forkrøbler vi os selv, da vi fornægter og skjuler hvem vi egentlig er. Man kan ikke fornægte eller skjule én del af sin person, uden at det også vil have indflydelse på resten af personligheden. En personlighed, der er stykket sammen af både ånd, krop og sjæl. Lider én af lemmerne, så lider hele legemet! Fraværet af tekstil-barrieren giver en helt anden oplevelse af omgivelserne, om det så er fx. solen, vinden eller vandet. Det giver en mere autentisk oplevelse af verden, da kroppen er helt fri, og man derved oplevelsesmæssigt ikke hæmmes af snærende klæder. Det er en oplevelsestur ud i naturen på første parket.

Børn retoucheres perfekte

Der tales i disse år meget om, at vi lever i en perfekthedskultur. En kultur der har som bivirkning, at rigtig mange børn og unge har et forkvaklet forhold til deres egen krop. De skammer sig over deres krop og udseende.
Desværre viser det sig, at forældre kan være med til at fremme denne kultur, når de lader billeder af deres børn retouchere, så de fremstår mere perfekte. Dette kan få børnene til at føle, at de ikke er gode nok som de er.
Men skal børn være perfekte, forstået i den forstand at de skal ligne alle andre børn, eller skal de være perfekte i den forstand, at de er som naturen har skabt dem, helt unikke?

Læs artikler om emnet:
Skolefotografer: Forældre beder os fjerne deller og gule tænder på deres børn
Børns Vilkår advarer mod redigering af børns skolefotos

På naturistlejr for første gang

Jeg vil med denne artikel prøve at fortælle lidt om min første oplevelse med at tage på naturist-lejr. Sigtet med artiklen er dels at fortælle om hvad man laver på en naturist-lejr, og dels hvordan det er for første gang at deltage i et naturist-arrangement, i dette tilfælde en naturist-lejr. Først vil jeg fortælle lidt om de tanker jeg gjorde mig forud for lejren, og dernæst hvordan det rent faktisk forløb på lejren.

Før lejren

Forud for lejren havde jeg gennem et par år alene taget ud et øde sted for at sole mig og bade nøgen, men med tiden blev jeg lidt træt af det, da det er lidt ensomt alene. Jeg ville derfor gerne finde nogen, som jeg kunne tage af sted sammen med, således at jeg havde lidt selskab. Jeg fandt derfor frem til Danske Naturister på Internettet, hvor jeg tænkte, at der måtte være chance for at finde lidt selskab til strandture og hvad man ellers kunne finde på at foretage sig nøgen – uden at det involverede sex.

Jeg var dog lidt nervøs for hvordan jeg ville reagere på at se de andre nøgne, navnlig kvinderne. Ville jeg få erektion, blive grinet af og bandlyst i al fremtid fra foreningens arrangementer? Det tænkte og bekymrede jeg mig en del over, hvilket vist er en meget udbredt bekymring for mænd, der ikke har prøvet naturismen før.

Via Danske Naturisters hjemmeside fik jeg kontakt med en kvinde, der var 7-8 ældre end mig selv, som var utrolig hjælpsom til at svare på alle de spørgsmål jeg havde. Jeg tror, at frygt i høj grad forårsages af uvidenhed, og derfor var det rigtig rart at have denne ”insider”, der havde været naturist gennem en årrække, som jeg kunne stille mine spørgsmål til, og derved minimere min usikkerhed. Det var spørgsmål alt fra hvad gør man hvis man får erektion? Hvad laver man af aktiviteter? Hvornår må man have tøj på? Og mange andre spørgsmål…

Efter nogen tid spurgte hun om jeg ikke skulle med på Danske Naturisters sommerlejr, hvilket jeg dog var noget skeptisk overfor til at begynde med. Dels fordi man jo skulle være nøgen, men også fordi jeg ikke er så udadvendt en personlighed, og jeg var derfor bange for ikke at blive en del af fællesskabet. Men efter lidt overtalelse meldte jeg mig til lejren. Hvis jeg skulle prøve det, så kunne det lige så godt være nu, det ville sikkert ikke blive lettere af at vente. Det eneste jeg ville få ud af at vente var flere ensomme strandture, så jeg kunne lige så godt tage chancen nu.

På lejren kunne man vælge enten at sove i eget telt, på sovesal eller eget værelse. Jeg valgte at betale lidt ekstra og dermed få et værelse for mig selv, så jeg havde et lille tilflugtssted, hvis det skulle gå helt galt for mig på lejren. På deres hjemmeside fandt jeg så en, som jeg kunne komme op at køre med fra Århus til lejren, så jeg kun skulle med toget fra Aalborg til Århus.

Dagen for lejren oprundede og jeg havde fået pakket en taske med tøj til 8 dage, selvom lejren kun varede 4 dage. Man skal jo være på den sikre side, også selvom det er en naturist-lejr! Jeg satte mig i toget mod Århus for at mødes med ham, som jeg skulle op at køre med det sidste stykke vej til lejren.

Ankomsten

Det viste sig at være en mand midt i halvtredserne, som jeg havde fået kørelejlighed med. Trafikken var temmelig tæt, så vi fik god tid til at sidde og snakke, da turen tog næsten en time ekstra pga. den tætte trafik. Det var også hans første naturist-lejr, så han var også lidt spændt på hvad vi skulle ned til, men han havde dog prøvet at være til naturist-svømning et par gange i Århus.

Vi ankom til lejren kl. 15.45 og blev modtaget af to andre deltagere, som kunne fortælle os, at arrangørerne lige havde lidt IT-problemer, så der ville lige gå nogle minutter før vi kunne blive indkvarteret. Så vi udnyttede tiden til at tage et lille kik på faciliteterne og hilse på de flere deltagere som mødte op mens vi ventede. Lejren bestod af tre sammen-byggede bygninger, hvor den ene var værelsesfløj og dagligstue, den anden fløj var køkken, spisesal og sovesale og den sidste fløj var kiosk og kontorer.

Der gik lidt tid og så havde de fået computeren op at køre, så vi kunne blive indkvarteret. Jeg fik mit værelse, og så gik jeg ned for at pakke ud.

Af med kludene

Mens jeg pakkede ud, så kunne jeg se ud gennem døren, at folk begyndte at gå nøgne ude på gangen. Indtil videre havde jeg ellers ikke set nogen være nøgen. Så for ikke at trække pinen ud, og for ikke at risikere at være den eneste der havde tøj på, så smed jeg også selv tøjet da jeg var færdig med at pakke ud. Så tog jeg det medbragte håndklæde, som jeg havde fået fortalt, at man altid skulle have med sig, da man ikke bare måtte sætte sig, men at man af hygiejniske årsager altid skulle sætte sig på fx et håndklæde. Jeg trak vejret dybt og gik så ud på den mennesketomme gang, men jeg kunne høre, at folk sad ude på gårdspladsen. Nu var jeg glad for, at man altid skulle have et håndklæde med sig, for det kunne jo også bruges til at dække sig lidt til. Jeg gik så mod gårdpladsen med håndklædet hængende foran mig, så det sådan set kun var numsen der var bar.

Kort efter stod jeg i døren ud til gårdspladsen, hvor jeg gik ud og stillede mig tæt ved døren, diskret holdende håndklædet foran mig. Det ville jo være rart med en let flugtvej, hvis der skulle ske et uheld ”dernede”. Der var nok cirka 20 personer ude på gårdspladsen, hvoraf de fleste også var afklædte som jeg selv. Folk sad og snakkede over en øl eller kop kaffe, og de virkede helt upåvirket af, at de fleste af dem faktisk var nøgne.

Der gik dog heller ikke mange minutter, før jeg selv havde vænnet mig til min nøgenhed og fandt det naturligt. De fleste andre var jo også nøgne, og folk snakkede som de sikkert ville have gjort på enhver anden lejr, så nøgenheden virkede naturlig og ikke spor seksuel, som jeg jo på forhånd havde været lidt bange for.

Dagene på lejren

De fire næste dage bød på flot sommervejr, så jeg havde god mulighed for at vænne mig mere til nøgenheden. Dagene på lejren gik med ture ned til stranden, som kun var 500 meter fra lejren, hvor vi gik nogle ture langs vandet og selvfølgelig var lidt ude at bade selvom vandet endnu ikke var blevet alt for varmt. Der blev også spillet kroket, badminton, petanque og diverse andre medbragte spil. Om aftenerne blev der holdt lejrbål med lidt sang, og bålet blev også udnyttet til at varme sten, som så senere skulle bruges til at lave en svedehytte, hvilket var et stort hit blandt mange af lejrens deltagere. Og endelig blev der også brugt en del tid på bare at snakke samt nyde solen med eller uden en god bog.

Efter fire dage var jeg igen hjemme i Aalborg, hvor jeg kunne se tilbage på en lejr, hvor alle de bekymringer og forbehold jeg på forhånd havde haft omkring erektion osv. måtte blive til skamme. De havde faktisk ret, når de sagde, at erektion ikke er et problem, for nøgenheden virkede naturlig og uden en seksuel undertone, hvilket jo er det man frygter at den har, når man endnu ikke har prøvet naturismen og er bange for at få erektion. Men min erfaring har i hvert fald været, at det er en helt grundløs bekymring, hvorfor jeg er sikker på, at det ikke er sidste gang jeg skal af sted. Jeg oplevede nemlig nøgenheden på lejren som meget naturlig og befriende, og det giver en helt anden og mere autentisk oplevelse af omgivelserne – hvad enten det var at gå gennem skoven ned til vandet, gå langs vandet eller svømme i vandet.

Skrevet af Michael Hedegaard, 28 år – 23/7-2007

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.