Litteratur

Her finder du litteratur om naturisme, krop og vores forhold til kroppen.

Fotografiske fortællinger

Fotografier gennem 30 år
Af Esben Fog

Velkommen til en billedverden, der sprudler af fantasi. Alvor og humor. Livet og døden og menneskets forfængelighed. Barbiedukker, der er ramt af klimaforandringer, og moderen, der tryller sin baby op af en hat. Græske myter og svævende damer. Som i ethvert godt eventyr har billederne ofte flere lag. Det er billeder, du kan gå på opdagelse i. De fleste af figurerne er nøgne og dermed frigjort fra tid og sted – til deres eget univers. Bogen viser et udpluk af Esben Fogs fotografier gennem 30 år.

Køb bogen her

Vægtløs

Hvordan jeg stoppede krigen mod min krop
Af Alberte Clement Meldal & Mette Bender

Alberte Clement Meldal tager et tiltrængt opgør med de vrangforestillinger, der får kvinder og piger til at leve i evig krig med deres vægt og deres spejlbilleder.

”Jeg vil så gerne være tynd. Jeg tænker hele tiden på det, men jeg æder og æder. Dellerne hænger ud over bukserne og jeg har bare lyst til at græde.”  

Sådan skrev Alberte Clement Meldal i sin dagbog, da hun som teenager og feteret international fotomodel arbejdede i Milano, Paris og London. Dengang var hun meget tynd. I dag er hun 45 år og 30 kilo tungere. Sorgen over kroppen fylder stadig. Uanset hvor mange forsider, Alberte har prydet, og hvor meget professionel anerkendelse hun har opnået i sit voksne liv.

I Vægtløs – hvordan jeg stoppede krigen mod min krop tager hun os med ud for at undersøge, hvor hadet til tykhed og idealet om den tynde krop stammer fra. Er følelsen af at være tyk og forkert et personligt problem eller resultatet af stigmatisering og fordomme? Er det virkelig usundt at være lidt tyk, eller er det mere usundt at føle sig forkert?

Alberte går til Inger Bols, der som diætist arbejder med intuitiv spisning og vægtneutral sundhed. Her lærer hun at samarbejde med sin krop og sin sult. Undervejs besøger hun mennesker, der beskæftiger sig med vægt, sundhed og skønhedsidealer.

Hun hører om modeverdenens indflydelse på vores selvbillede. Om spiseforstyrrelser, epigenetik, tykfobi og vægt som resultat af sociale strukturer i samfundet. Hun forstår det afgørende i at opleve sin krop og sin seksualitet indefra – og ikke udefra.

Vægtløs – hvordan jeg stoppede krigen mod min krop er et tiltrængt oprør på vegne af alle de kvinder og piger, der bliver fastholdt i fjendskab med deres egne kroppe, og viser vejen til at slutte fred med den skikkelse, der møder dem i spejlet. Bogen er udviklet og skrevet i samarbejde med Mette Bender.

Køb bogen her

Ærlige kvindekroppe

Af Heidi Maxmiling

En smuk og informativ bog om kvindekroppen, der viser et nuanceret billede af kroppens mangfoldighed.

Mange kvinder er kede af eller skammer sig over deres krop. Igennem otte år har Heidi taget billeder af nøgne kvinder til sit projekt ”I ærlighed og kærlighed – portræt af kvindekroppen”. Bogen indeholder dels tekster fra kendte kvinder, der ærligt forholder sig personligt eller fagligt til kvindekroppen. Dels smukke, upolerede billeder af kvindekroppe for at vise kroppens forskelligartethed og et mere realistisk kropsideal, end tidens kvinder bliver præsenteret for, fx på sociale medier, i tv-programmer og reklamer.

Heidi Maxmiling (f. 1970) er fotograf uddannet fra DR og selvstændig fotograf siden 1995 under navnet maxmilling.dk. Sideløbende har hun været fastansat på Aller Media i seks år. Har gennem tiden bl.a. haft kunder som DR, TV2-Sport, Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Dansk Kvindesamfund, Politiken, TV3. 

– Heidi har over 30 års erfaring som fotograf.- Med tekstbidrag fra bl.a. Emilia Van Hauen, Silja Okking og Janni Pedersen.

Se tv-indslag om bogen her

Køb bogen her

Nøgen naturligvis!

– En bog om naturisme i Danmark
Af Stine Josefine Frederiksen

Stine Frederiksen, der har en grunduddannelse i sociologi og en tillægsuddannelse i journalistik har undersøgt hvorfor over 1000 danskere – og i særlig høj grad mænd – er medlem af en forening for at være nøgne sammen. Bogen bygger på interview med 23 naturister og skildrer lejrlivet på naturistpladserne.

I over 100 år har sundhedsfreaks dyrket nøgenheden udfra sundhedsmæssige idealer. Men i disse år genoplever naturismen en fornyet popularitet i svømmehaller, kurbade og på campingpladser som et alternativ til tidens urealistiske skønhedsidealer.

Naturisme handler i dag mere om socialt sammenhold og muligheden for at blive accepteret, som man er, end helseidealer.

Men hvordan er det at tilbringe sommeren uden tøj på, og hvad får naturisterne ud af at være nøgne sammen i en forening? Hvad snakker de om og hvordan forholder de sig til den nøgne krop som genstand for seksuelt begær?

Hvorfor tiltrækkes langt flere mænd af steder hvor man kan være nøgen? Hvilke normer og regler gør sig gældende og hvordan forholder naturisterne sig til tekstilverdenens fordomme om dem som perverse?

Disse og mange flere spørgsmål forsøger Nøgen Naturligvis! at besvare.

I bogen bidrager endvidere sexolog Joan Ørting og krop-psyketerapeut Carl-Mar Møller med en vurdering af om naturisme er perverst eller sundt.

Bogen er udsolgt fra forlaget, men lån den på biblioteket