Kropspositivisme

Elsk din krop!

Det er det primære budskab indenfor den nye bevægelse for kropspositivisme.

En undersøgelse viste i 2008 at 26% af kvinderne mellem 18 og 39 år undlod at tage på stranden, fordi de var flove over deres krop.

Hvad gør man, når man ikke kan leve op til de kropsidealer, der er? Når man føler sig mobbet eller udskammet, fordi man ser ud, som man gør?

Naturister har længe talt om kropstolerance. Men budskabet er egentlig det samme som i kropspositivisme: At man skal elske den krop man er givet, uanset hvordan den ser ud, og naturligvis også understøtte andre i at elske den krop vores medmennesker er givet.

Den nye bevægelses kropsaktivister bruger ofte nøgenhed eller semi-nøgenhed som værktøj i deres kampagne.

Dette ud fra en idé om, at vi som mennesker skal eksponeres for naturlige kroppe – i modsætning til retoucherede billeder i medierne og på sociale medier – for at vi kan se hvad normalen i virkeligheden er. En normal der afviger væsentligt fra det ideal man præsenteres for i medierne og på sociale medier, og som er meget mere bredtfavnende. Både når der ses på alder, vægt, højde, farve, appelsinhud mv.

Denne eksponering for “naturlige” kroppe giver os et mere realistisk kropsbillede at sammenligne egen krop med, og dermed vil vi opleve, at vores egen krop er tættere på “normalen” og mange vil derfor få et mere positivt forhold til deres krop.

En undersøgelse fra 2019 viste, at kun 43% af børnene i udskolingen går i bad efter idræt, enten hver gang eller næsten hver gang. Det betyder at allerede som børn oplever mange ikke at blive eksponeret for “naturlige” kroppe, da de aldrig ser andre nøgne mennesker. De ser kun de udvalgte, og nogen gange retoucherede, kroppe i medierne, på de sociale medier eller pornografien på internettet.

Det vil selvfølgelig give børnene et skævt billede af hvordan en “normal” krop ser ud. Og da de fleste nok vil opleve, at deres egen krop ikke ligner denne “normal”, så kan det ikke overraske, at så mange unge har det svært med deres egen krop.

Det er derfor vigtigt, at børn – og voksne – eksponeres for naturlige kroppe. Altså mange forskellige slags kropstyper, og gerne med og uden diverse ar og defekter. Kun således kan urealistiske kropsidealer nedbrydes og mennesker sættes fri til at føle sig tilfredse med sin krop.

Nedenfor finder du links til eksterne artikler om kropspositivisme: