Vinterbadning

Mange vinterbadere springer nøgen i vandet selvom de ikke betegner sig selv som naturister. De er bare vinterbadere og gøre det uden badetøj af praktiske årsager. I nogen vinterbadeklubber er det forbudt at bruge badetøj, mens det i andre klubber er forbudt ikke at bruge badetøj, og så er der alle de klubber hvor begge dele er tilladt. Og så er der selvfølgelig alle dem der vinterbader uden at være medlem af en vinterbadeklub.

Når mange vinterbadere springer nøgen i vandet uden at betegne sig selv som naturister, så er det som sagt af praktiske årsager. Badetøj der har været i koldt vand og efterfølgende afkøles af en kold luft kan nemlig være ubehageligt. Det forhindrer nemlig at man kan tørre kroppen og derved mindske afkølingen og komme i sit tørre tøj.

Husk sikkerheden når du vinterbader

Det er ikke helt ufarligt at bade i koldt vand og derfor bør man tænke ekstra over sikkerheden i forhold til når man bader om sommeren.

  • Start langsomt op. Start med at bade om sommeren og fortsæt gennem efteråret og vinteren. Så vænner du langsomt kroppen til det kolde vand.
  • Bad sammen med andre. Bad altid sammen med andre, så der er nogen i nærheden til at hjælpe dig, hvis du skulle opleve problemer.
  • Følg de generelle baderåd: Bliv hvor du kan bunde og let kan komme op ad vandet igen.
  • Træk vejret roligt, når du går i vandet – koldt vand kan give dig midlertidig åndenød/hyperventilation
  • Få ikke hovedet under vand. Når man udsætter kroppen for det kuldechok, som vinterbadning giver, trækker blodkarrene sig sammen for at bevare varmen omkring kroppens vitale organer. Men blodkarrene i hovedet reagerer ikke ved at trække sig sammen, hvilket betyder, at man meget hurtigt bliver afkølet. Det kan være farligt og øger bl.a. risikoen for at besvime. Når man vinterbader, skal man derfor undgå at få hovedet under vandet.
  • Gå under ingen omstændigheder i vandet, hvis du er påvirket af alkohol eller føler dig sløj
  • Varm dine muskler op, før du går i det kolde vand, fx ved at løbe eller gå en tur
  • Hvis du er hjertepatient bør du tale med din læge før du gå i det kolde vand.

Kroppens reaktion på det kolde vand

Hvad sker der med kroppen og hjertet, når vi springer i det kolde vand?
Mødet med det kolde vand frigiver stress- og lykkehormoner.

Dopamin 
spiller en væsentlig rolle i forhold til vores motorik samt for vores opmærksomhed, læring og motivation.

Adrenalin og noradrenalin
er et stresshormon, der produceres i binyrerne og spiller en væsentlig rolle i kroppens stressreaktioner. De er blandt andet med til at øge puls, blodtryk og blodgennemstrømning af muskulaturen. De øger også nedbrydning af sukkerdepoter i lever og muskelvæv.

Kortisol 
er et stresshormon. Det er blandt andet med til at sende blodet til muskler og væk fra fx fordøjelsen og hjernen. Kortisol virker i hele kroppen og forbereder kroppen på “kamp”.

Serotinin
De systemer i hjernen, der bruger serotonin, har at gøre med ting som hukommelse, sindstilstand (depression) og sexlyst. Serotinin er et signalstof, der produceres i hjernestammen.